Skip to Content

A karácsonyi bábdarab rövid története és társadalmi hasznosságának ismeretője

Karácsony a nagyinál
Karácsonyi bábdarab 2014

Rövid tartalom:
Ez a bábdarab a téli szünidőbe enged betekinteni. Palkó falura, a nagyihoz megy karácsonyi szünetre. Kinn nagy pelyhekben esik a hó, benn a kemencés konyhában a karácsonyra készülődés hangulata magával ragadja Palkót és minket nézőket is. Az igazi ADVENT, a várakozás meghitt hangulatát idézi, süti sütés, készülődés a karácsonyra. Főleg, mert a nagyi egy nagy mesemondó és a Bibliát is jól ismeri. Szeret mesélni, és azt annyira jól csinálja, hogy minden megelevenedik, amiről mesél. Így látjuk a kis nyuszit, amint a nagy hóban ugrándozik, mert nem hiszi el, hogy a róka kinn leselkedik az erdőben, és látjuk, ahogyan megmenekül. De megelevenedik a karácsony mesés története, ahol Mária és József a szamárháton megérkeznek Bethlehembe, és nincs szállás a számukra, és megtalálva a barlangistállót benn töltik azt az éjszakát, amikor megszületik az egész világ Megváltója, Jézus Krisztus. Ő Isten ajándéka az emberek számára. Látjuk a pásztort is, aki sietett az angyalok szavára megkeresni a jászolban fekvő kisdedet, és hódol neki, mint a világ Urának. Szinte érezzük a szegfűszeg és a fahéj finom illatát a kis falusi konyhában, amikor megjelennek a szülők is nagy ajándékcsomagokkal, és boldogan csatlakoznak a karácsonyi készülődéshez. És ők is visszaidézik a gyerekkoruk hangulatát, és meséltetik a nagyit, újra hallani akarják a régi történeteket. És a történet nem ér véget, mert a nagyi csak mesél és mesél és igazából mi is szeretnénk hallani a további történeteket.... de az idő lejár és a bábdarabnak vége....

Társadalmi hasznossága (a bábdarabban rejlő értékek):
Ma, amikor a gyerekek elhidegülnek a családban, és sokszor nem találják a hangot a szüleikkel és nagyszüleikkel, mert nincs egymásra, beszélgetésre, mesélésre idő. Akkor ez a bábdarab a meghitt adventi hangulatban sok-sok meséléssel és beszélgetéssel telik. Nagyi és unoka a karácsonyi sütisütés alatt beszélgetnek engedelmességről, bizalomról, hitről, karácsonyról, szeretetről....Csupa olyan dolog, ami az egészséges felnőtté válás szükségessége. Az idősebb generáció az együtt töltött idők, beszélgetések alatt át tudja adni élettapasztalatát, bölcsességét. Ebben a bábdarabban a nagyinak van ideje a kis unokával beszélgetni, sőt mesélni, ami bizony a gyerekek számára igen nagy kuriózum. Ma leginkább a mesecsatorna mesél a gyerekeknek, és abban nincs semmi személyes. Egy TV nem tudja értékelni a történet tanulságát, ami a jellemet formálja, értékelésre tanít, a bejövő információt értékeli, és beépíti a személyiségbe. Itt a bábdarabban nincs magára hagyva a kisfiú, hogy maga döntse el, mi helyes és mi nem. Kap támpontokat és iránymutatást, aminek alapján jövőjére nézve döntéseket hozhat, és jellemét alakíthatja az értékes jellemvonások elsajátításával. Mert ami értéket kiemelünk a gyerekeknek, olyan értéket fog ő maga értékesnek tartani, és ahhoz fogja alakítani a saját jellemét. Erre valók a mesék, de helyes értékeléssel kell eléjük tenni a követhető mintákat, hogy azokat válasszák.
Így ez a bábdarab példát ad a szülőknek is arra, hogy hogyan kezdhetnek hozzá a jellemformáló meséléshez..
Ez a bábdarab még közel hozza a nézőhöz a generációk találkozását is, ami történhet egy-egy családi tárgy kapcsán, mint itt pl. a családi Biblia megmutatásával. És kiderül, hogy a dédnagypapa Bibliája az, amit a kezükbe fognak. Megmutatva, hogy vannak őseink, akik értékeket hoztak létre, utakat tapostak ki előttünk, és ezek ismerete minket épít, és nemzeti, családi identitáshoz segít.
Még egy nagy erénye a bábdarabnak, hogy egy teljes családot mutat be. Anya, apa és gyermek, nagymama, és ezek jó kapcsolatát. Ezzel egészséges családképet állit a gyerekek elé. A mai erkölcsileg és nemi identitásban megborult fiatal generáció számára ez a legfontosabb bibliai értéket, a házasságot és családot életszerűen és működésében ábrázolja.

2014. szeptember

Kovátsné Hontvári Anna


 hir | by Dr. Radut